Ne csak fejben játszd le!

A Katona József Színház és az Autonómia Alapítvány mobil színházi projektje Szúcs-bányatelepen és Budapesten, színházi alkotókkal és civilekkel, nézőkkel  a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

A budapestiKatona József Színház elkötelezett abban, hogy teret adjona fennálló társadalmi problémáknak színházban és a színház segítségével, színházpedagógiai módszerekkel az iskolákban, mikroközösségekben történő kibeszélésére. Az Eltáv program során a Katona József Színház ennél is tovább megy.

Fontosnak tartjuk, hogy a Katona értelmiségi közönsége és azok a gimnazisták, akik stabil szociokulturális háttérrel rendelkeznek, és később lehetőségük lesz az értelmiségi elit részévé válni, átéljék a színház társadalomalakító szerepét a színházi nevelés segítségével. Fontos, hogy a résztvevők passzív nézői szerepből a részvételiség felé mozduljanak. Ne csak az előadások által akarjanak gondolkodni társadalmi problémákról, roma kérdésről, hanem saját tehetségükkel, idejükkel, civil vállalásaikkal cselekedjenek, vegyenek részt egy roma szegregátum megnyitásában.

Az idei évadban Az Olaszliszkai címűelőadáshoz kapcsolódóan indítunk egy mobil színházi nevelési programot. Az új kezdeményezés címe Eltáv, a programban együttműködő partnerünk az Autonómia Alapítvány. A projekt helyszíne a heves megyei Szúcs község, illetve az ottani roma szegregátum: Szúcs-bányatelep, Bagoly-lyuk.

A programot három évre tervezzük. Ez idő alatt többféle színházi nevelési, közösségépítő, közösségi színházi programon vesznek részt a szúcsi romatelep lakói, a Katona József Színház alkotói, a Behívó programban résztvevő fiatalok és a Katona József Színház programhoz csatlakozónézői.

A projekt célja, hogy a színházat mint intézményt, a színházat mint fórumot, és a színházat mint kifejezési formát használva megnyissunk egy szegregátumot a külvilág felé. Fontos, hogy a közös élmények és a közös munka során megismerjék egymást a különböző szociokulturális közegből jövő fiatalok és felnőttek, a szegregátum lakói a színház segítségével gondolatban, majd  a civilek segítségével a valóságban is elhagyhassák a telepet, a budapesti elit gimnazisták szintén kiléphessenek a saját zárt értelmiségi közegükből -  hogy minél mélyebben, zsigeribben megismerjenek velük egykorú, de teljesen más élethelyzetben lévő, más körülmények között élő fiatalokat. A megismerésen és a közös munkán túl a fiatalok és a projektet végigkövető nézők megtapasztalhatják, hogy az aktív civil szerepvállalás milyen változásokat képes indukálni egy periférián lévő, magára hagyott közösségben.

A projekt kiemelt elemei: a Szúcson és Budapesten bemutatásra kerülő közösségi színházi előadás, melyre a heti rendszerességű színházpedagógiai foglalkozásokon készülnek fel a résztvevők; a Katona József Színház kampánya a civil részvételiség lehetőségeiről és a civil szerepvállalás fontosságáról; a helyi oktatási és szociális szakembereknek segítséget nyújtó művészetpedagógiai workshop és az Autonómia Alapítvány Szúcson megvalósuló pénzügyi fejlesztő projektje.

 

A projektet 2016-ban támogatja a német Stiftung "Erinnerung, Verantwortung und Zukunft".

Összes cikk

Várunk téged is.

Lépj velünk kapcsolatba!

 
Levelezőlista

Oldalunk cookie-kat használ az optimális működés érdekében.
Adatvédelmi tájékoztató Rendben